Wat is nu eigenlijk Specialty coffee?

  • Apr 08, 2021
  • Door Jolein van
  • 0 Opmerking

Eigen smaak en voorkeur

Nu we meer vanuit huis werken, drinken we meer van onze eigen koffie en stellen daardoor ook steeds hogere eisen aan onze koffie. Door de opkomst van pads en cups en de daarbij horende machines, ontwikkel je een eigen smaak en voorkeur. Waar de een van een sterke bak houdt, heeft de ander liever een lichtere variant. We experimenten zelf ook meer nu het aanbod hoger is, zo zijn ook bonen in opmars. Niet alleen de bonen uit de supermarkt, maar we kopen ook steeds vaker bij de koffie speciaalzaak, koffiebrander of online. Elke brander heeft een eigen specialiteit en een eigen assortiment. Echter is dit iets anders dan Specialty coffee.


Wat is eigenlijk Specialty coffee?

Waar moet de koffie aan voldoen om deze benaming te krijgen? Om aan het criterium van Specialty Coffee te voldoen, zal de koffieboon gemiddeld een puntenaantal van 80 op 100 behaald moeten worden tijdens het cuppen. Deze telling is opgemaakt uit verschillende factoren, beginnende bij de koffieboer. Hoe verbouwt de boer zijn koffie, hoe verwerkt de boer zijn boon. Oogst hij te vroeg op te laat? Is de grond rijk of arm aan voedingsstoffen, of te nat. Bewaart hij de boon te droog of te vochtig? Is de boon tijdens de groei beschadigd door bijvoorbeeld insecten?

Daarna zal de koffie door middel van een cupping definitief beoordeeld worden en worden de punten verdeeld. Al deze punten dragen bij aan het aroma en smaak van de koffieboon en dat maakt het een Specialty coffee.


Branding bepaalt niet wat specialty coffee is

De branding staat hier los van, gek genoeg. Of je de boon nu te donker of te licht brand, het verandert niks aan de benaming van de boon. Deze krijgt hij al als groene boon. De branding heeft betrekking op de smaak van de koffie en niet op de kwaliteit van de boon. Voegt de brander een koffieboon toe, die niet aan de criteria voldoet van Specialty coffee, verliest het de benaming en zal niet meer aangebonden mogen worden op die manier. We speken dan van een Specialty blend.


Wil je zelf Specialty coffee zetten dan hebben wij een aantal mooie bonen in ons assortiment.

Laat een reactie achter

Archief

Recente Post

Recent Post
Dec 06, 2021

Welke soorten...

Recent Post
Oct 18, 2021

Waarom koffie...

Recent Post
Oct 01, 2021

Zo maak je Zw...

Recent Post
Sep 23, 2021

Hoe wordt kof...

Recent Post
Sep 10, 2021

Wat is een Ba...