Wat is een Barista?

  • Sep 10, 2021
  • Door Jolein van
  • 0 Opmerking

Barista? Wat is dat eigenlijk?

Je kent het vast wel. Je bestelt een cappucino en krijgt een kop koffie met een hartje of blaadje in het melkschuim. Dat is vast het werk van een echte Barista denk je dan. Maar wat is een Barista eigenlijk en wat moet je doen om Barista te worden? 


Een barista is een koffiekunstenaar die over omvangrijke kennis op het gebied van koffie en koffiebonen beschikt. Een Barista bereidt, decoreert en serveert ook de koffie. Dat is in het kort wat een Barista is en doet. 


Italiaanse barkeeper

Het woord Barista komt oorspronkelijk uit Italië en betekent barkeeper. Het woord werd in het Engels overgenomen maar de betekenis ervan veranderde enigszins. Terwijl een Barista in Italië allerlei soorten dranken serveert, verwijst het woord in Engelstalige landen naar een persoon die op espresso-gebaseerde dranken bereidt en serveert. Vandaag de dag is de Barista dus de man of vrouw die gepassioneerd met koffie bezig is, zoals een somelier met wijn. 


Een Barista ben je niet zomaar

Een Barista is opgeleid en gediplomeerd om de koffiebonen te kunnen beoordelen op smaak en kwaliteit, de koffie vervolgens op de juiste maalgraad te malen en de machines af te stellen. Consistentie is hierbij erg belangrijk. Om tot slot tot de perfecte espresso te komen. Een Barista beschikt ook over de basis technieken van latte art (het hartje in de melk...) om de perfecte cappuccino's te maken. Werk je al in een (koffie-) bar of heb je ambitie om het mooie vak van Barista te willen toetreden, dan zijn er verschillende opleidingen.

 

Barista Opleidingen


Basis Barista Training 

De naam zegt het al. Tijdens deze opleiding leer je de basis beginselen van een barista; Hoe maak je een goede espresso en cappucino en onderhoud van je machine. Je doet geen examen. Met deze training ben je overigens nog niet officieel gecertificeerd. Wil je dat wel, dan dien je de officiele SCA opleidingen te doen (SCA = Specialty Coffee Association). Deze opleidingen worden altijd afgesloten met een examen. 


SCA Barista Skills Foundation

De opleiding bestaat uit een uitgebreid  theorie gedeelte over o.a. de geschiedenis van koffie, de koffiebes. Daarna volgt een praktijk gedeelte voor het maken van de een goede espresso en cappucino. 


SCA Barista Skills Intermediate

Deze opleiding gaat een stap verder. Verdieping in de theorie van verwerkingsmethoden, waarderingsverschillen, soorten Arabica bonen, onder- en over extractie. De praktijk is meer gericht op afstellen van de molens op basis van recepten, smaak- en mond gevoel en opschuimen van melkvarianten. 


SCA Barista Skills Professional training

Wil je je nog verder specialiseren dan is de Professional Training een goede aanvulling. Ook hier weer een verdere verdieping van de theorie t.a.v. koffie variëteiten en origines en het branden van koffie. In de praktijk wordt nog dieper in gegaan op smaakprofielen en latte art. 


Latte Art Trainingen

Heb je de basis van de koffie al onder de knie? Hoe leuk is het om zelf die hartjes en blaadjes in het melkschuim te maken. Dan is deze training altijd leuk om te doen. Het is wel belangrijk dat je de techniek van microschuim maken onder de knie hebt. 

Opleidingen zijn op verschillende locaties te vinden. Een aantal suggesties:


Dutch Coffee Company 

Barista Studio Schiedam

Barista Cursus

 

Wil jij de beste koffie om cappuccino mee te maken? Probeer dan de Malmö van Fika Premium Coffee

 

Laat een reactie achter

Archief

Recente Post

Recent Post
Dec 06, 2021

Welke soorten...

Recent Post
Oct 18, 2021

Waarom koffie...

Recent Post
Oct 01, 2021

Zo maak je Zw...

Recent Post
Sep 23, 2021

Hoe wordt kof...

Recent Post
Sep 10, 2021

Wat is een Ba...