Waarom koffie gezond is...

  • Oct 18, 2021
  • Door Jolein van
  • 0 Opmerking

Is koffie eigenlijk wel gezond?

Ons dagelijks bakkie koffie. De meeste mensen kunnen niet zonder een of een paar koppen koffie per dag. Veelal wordt de vraag gesteld of koffie eigenlijk wel gezond is. En hoeveel koffie per dag goed voor je is. En is cafeïne eigenlijk wel goed voor je en zo ja hoeveel dan? in deze blog krijg je antwoord op deze vragenKoffie bevat essentiële voedingstoffen

Koffie zit vol met diverse vitaminen en mineralen die je dagelijks nodig hebt om gezond te blijven. Een kopje koffie bevat onder andere Vitamine B2, B5. Maar ook mangaan, kalium, magnesium en niacine. Daarnaast bevat een kop koffie antioxidanten om te vechten tegen de vrije radicalenIs het goed om koffie te drinken?

Koffie maakt onderdeel uit van de schijf van 5 als het gaat om inname van voldoende water. De schrijf adviseert 1,5 tot 2 liter water per dag. Koffie valt ook onder de water inname en is daardoor een prima alternatief als je niet de hele dag aan het water wilt.Is koffie slecht voor het hart?

“Sommige mensen krijgen na het drinken van koffie last van hartkloppingen, onrust of slapeloosheid. Cafeïne verhoogt de hartslag en de bloeddruk een beetje. Hoeveel dit is verschilt per persoon en hangt af van hoeveel koffie je drinkt. Het effect op de bloeddruk en je hart is bovendien tijdelijk.”Is koffie slecht voor de gezondheid?

Te veel koffie is ongezond, omdat het kan zorgen voor een hoge bloeddruk, en vergroot het risico op hartziekten. Daarnaast kun je last krijgen van bijwerkingen zoals duizeligheid, trillerig worden, hoofdpijn of kan een abnormale hartslag. Als we praten over ‘te veel’ koffie, dan is de bovengrens 6 koppen koffie per dag. Drink je toch structureel meer, dan verhoog je het risico op hart- en vaatziekten met ongeveer 22% ten opzicht van mensen die 1 á 2 koppen per dag drinken.Wat is effect van koffie?

Cafeïne heeft bij volwassenen bij hoeveelheden vergelijkbaar met 1 à 2 kopjes koffie een stimulerend effect op concentratie en prestatie: het geeft een gevoel van verhoogde energie en verdrijft een gevoel van vermoeidheid. Ook verbetert cafeïne een klein beetje het geheugen, alertheid en motivatie. Het nemen van te veel cafeïne kan nadelige effecten hebben, zoals rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn. Wat te veel is, verschilt sterk per persoon.Is cafeïne slecht voor je?

Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen zonder dat er negatieve effecten te verwachten zijn. Dit komt neer op ongeveer 6 kopjes koffie per dag. Het hangt daarbij af wat voor soort koffie je drink. Niet in elke koffie zit dezelfde hoeveelheid cafeïne. In een kop filter koffie (125ml) zit ongeveer 56mg cafeïne, terwijl een kopje espresso koffie (50ml) zo’n 67mg cafeïne bevat.

Wij hebben ook cafeïnevrije koffie voor u in ons assortiment.

Koffie is dus niet geheel ongezond, tenzij je er meer dan 6 per dag drinkt. Dus. Om maar even in clichés te spreken: geniet van je kopje koffie, maar drink koffie met mate. In de volgende animatie van het Kenniscentrum koffie & gezondheid worden de gezondheidsaspecten van koffie nog eens duidelijk uitgelegd.


Laat een reactie achter

Archief

Recente Post

Recent Post
Dec 06, 2021

Welke soorten...

Recent Post
Oct 18, 2021

Waarom koffie...

Recent Post
Oct 01, 2021

Zo maak je Zw...

Recent Post
Sep 23, 2021

Hoe wordt kof...

Recent Post
Sep 10, 2021

Wat is een Ba...