Hoe wordt koffie gemaakt?

  • Sep 23, 2021
  • Door Jolein van
  • 0 Opmerking

Hoe wordt koffie gemaakt?

De stijgende wereldwijde koffieconsumptie is goed nieuws voor de industrie en de economieën van de landen die afhankelijk zijn van de handel, ook wel origine genoemd. In een groeiende markt waar er een enorme vraag is naar nieuwe smaken, is de herkomst van koffie de sleutel tot smaakprofielen en is het op zichzelf onderscheidend geworden, vergelijkbaar met die van wijnproducerende regio's.


De groeiomgeving, inclusief hoogte, seizoensgebonden regenval, bodemtype en natuurlijk licht, spelen allemaal een rol bij de uiteindelijke smaak van het product. Verwerkingsmethoden kunnen ook de smaak beïnvloeden en de resultaten kunnen enorm verschillen van regio tot regio. Lopende experimenten met producenten leveren verschillende resultaten op, waardoor de industrie evolueert en de koffieoorsprong in gezonde concurrentie met elkaar blijft.


Wat is koffie?

Een koffieboon komt uit een koffiebes, die groeit aan koffiebomen uit een regio in de wereld die bekend staat als de koffiegordel. Alle landen in de tropen behoren tot De Koffiegordel. Koffieplanten houden namelijk van een lekkere temperatuur van tussen de 15 en 30 graden Celsius. Daarnaast prefereren ze een hoge luchtvochtigheid. In het gebied rond de evenaar zijn de omstandigheden ideaal. Vrijwel alle landen in de tropen verbouwen koffie en daarom wordt er gesproken over De Koffiegordel. In totaal wordt de koffieplant in meer dan 70 landen rondom de evenaar verbouwd. Globaal ligt de grens rond de 25ste Noorderbreedtegraad en rond de 30ste Zuiderbreedtegraad. Deze strook wordt ook wel de De Koffiegordel genoemd. Voorbeelden van bekende koffielanden zijn: Brazilië, Colombia, Vietnam, Costa Rica, Oeganda en Ethiopië.

Het duurt gemiddeld 8 tot 12 maanden voordat een bes rijp is en geplukt kan worden. Het plukken van de bes is zeer arbeidsintensief aangezien dit met de hand wordt gedaan. De koffiebes bestaat uit twee delen, namelijk het vruchtvlees en de boon. Het vruchtvlees wordt van de boon ontdaan om de boon te kunnen gebruiken. Nadat het vruchtvlees is verwijderd, wordt de boon gedroogd.


Er zijn twee hoofdsoorten koffie

Arabica
Arabica is afkomstig uit Ethiopië en is goed voor meer dan 70% van de koffie in de wereld. Meestal gekweekt op grotere hoogten en in bergachtige gebieden, hebben Arabica-koffiebomen zorg en aandacht nodig omdat ze vatbaar zijn voor ziekten en plagen.
Robusta
Robusta heeft een volle, zware body en ongeveer twee keer zoveel cafeïne als Arabica. De boon, die voornamelijk wordt gebruikt in melanges en voor oploskoffie, is iets ronder en kleiner dan die van een Arabica-boon en wordt vanwege de robuustheid van de koffieplant meestal op lagere hoogten geteeld.

Lees hier meer over het verschil tussen Arabica en Robusta


Hoe wordt koffie nu gemaakt?

Groeien
Een jonge boom van een koffieboom heeft 3-5 jaar nodig om te rijpen en koffiebessen te produceren.
Oogst
Koffiebessen worden helderrood voordat de rijpste zorgvuldig met de hand worden geplukt.
Verwerken en drogen
De rijpe kersen worden verwerkt, koffiebonen gedroogd en gesorteerd. De belangrijkste factoren die de smaak in dit stadium beïnvloeden, zijn de gebruikte droogmethoden, natuurlijk of mechanisch, vochtigheid, de luchtstroom en het vermijden van extra water. Zelfs het oppervlak waarop de koffie wordt gedroogd, kan de uiteindelijke smaak beïnvloeden.
Verzending
De koffie wordt verzonden in recyclebare zakken.
Roosteren en verpakken
Zodra de bonen in de branderij aankomen, worden ze vóór het branden opnieuw op kwaliteit getest.


Het koffiebrandproces

Er zijn veel variabelen tijdens het koffiebrandproces. Naarmate de kennis van de koffieconsument en de vraag naar koffiespecialiteiten toeneemt, moeten koffiebranders flexibel blijven met een constant oog voor kwaliteit. De koffieboon is een natuurproduct en kennis en kunde van de koffiebrander zijn van essentieel belang om het beste uit de koffieboon te halen. Door het branden karameliseren de suikers in de koffieboon en ontstaat de herkenbare bruine kleur. De duur van het branden en het temperatuurverloop zijn enorm belangrijk bij het bepalen van het eind resultaat. Wist u dat het weer buiten zoals luchtdruk van invloed kan zijn op het resultaat?


Q-graders

Net als sommeliers van wijn, onderzoeken Q-graders een rauw koffieproduct en scoren het op kwaliteit en attributen zoals zuurgraad, body, smaak, afdronk, uniformiteit, balans en zoetheid. Eenmaal gekwalificeerd, kan de Q-grader koffie van 100 scoren volgens de SCA-cupping-protocollen. Een koffie moet een score van 80 of hoger hebben om als koffiespecialiteit te worden aangemerkt.
Consumenten bepalen uiteindelijk de richting van de koffiemarkt, en met een verfijnder wereldwijd koffiepalet moeten origine-producenten continu experimenteren om op te vallen.


Op zoek naar de beste koffiebonen? Hier vindt u een overzicht van onze koffiebonen.

Laat een reactie achter

Archief

Recente Post

Recent Post
Dec 06, 2021

Welke soorten...

Recent Post
Oct 18, 2021

Waarom koffie...

Recent Post
Oct 01, 2021

Zo maak je Zw...

Recent Post
Sep 23, 2021

Hoe wordt kof...

Recent Post
Sep 10, 2021

Wat is een Ba...