Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta?

  • Apr 08, 2021
  • Door Jolein van
  • 0 Opmerking

Ruim 100 koffieplanten

Wereldwijd komen er meer dan 100 verschillende koffieplanten voor. De Coffea Arabica en de Canephora (Robusta) zijn daarvan de meest populairste en worden het meest gedronken.

 

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen de Arabica en de Robusta?

Waar de Arabica vaak in hogere gebieden groeit, denk aan Midden-en Zuid Amerika, groeit de Robusta in lagere gebieden. Denk hierbij aan Zuid Oost Azië en Afrika. Robusta is goed bestand tegen hitte en vochtigheid en vragen minder intensieve groei omstandigheden en de opbrengst per plant is dan ook een stuk hoger dan bij de Arabica. De prijs per kilo is dan ook voor de Arabica hoger dan bij de Robusta, maar Arabica wordt wel meer verbouwd. Niet alleen is de opbrengst van de oogst een factor waardoor de prijs hoger ligt. Arabica is subtieler van smaak en een stuk minder bitter dan Robusta. Waar de Arabica weer meer antioxidanten heeft, maakt de Robusta dit weer goed met een hoger cafeïne gehalte.


Arabica & robusta blends

Door de Arabica bonen te mengen met de Robusta bonen, breng je de aciditeit meer in balans door het toevoegen van de bitterheid. Naast de bitterheid, brengt de Robusta ook zoete aroma’s mee en zo krijg je de koffie die we al generaties lang kennen en drinken.


Omdat men de laatste jaren is gaan experimenteren met smaken, zoals met het fruitige van de Arabica boon, of juist met donker of lichte brandingen van bonen is een blend Arabica met Robusta niet meer vanzelfsprekend geworden en kiezen we eerder voor diversiteit.


Het is in onze ogen onterecht dat de Robusta boon veelal als inferieur en minder lekker wordt afgeschilderd en dat 100% Arabica de norm is. Veel blends met ongeveer 20% robusta zijn uitstekende koffies. Wereldwijd is er dan ook een groeiende vraag naar kwalitatief goede robusta koffiebonen.


Wil je zelf het verschil proeven tussen de Arabica en Robusta dan kan je in onze webwinkel verschillende blends kopen en genieten van een kop koffie zoals bij jou past.

Laat een reactie achter

Archief

Recente Post

Recent Post
Dec 06, 2021

Welke soorten...

Recent Post
Oct 18, 2021

Waarom koffie...

Recent Post
Oct 01, 2021

Zo maak je Zw...

Recent Post
Sep 23, 2021

Hoe wordt kof...

Recent Post
Sep 10, 2021

Wat is een Ba...