De roots van Starbucks ligt in Alkmaar

  • Apr 08, 2021
  • Door Jolein van
  • 0 Opmerking

Alfred Peet

Als Alkmaarse onderneming in de koffie, kunnen we uiteraard niet voorbij gaan aan een belangrijke grondlegger van de hedendaagse koffie cultuur; Alfred Peet afkomstig uit... Alkmaar. Peet (1920-2007) groeide op als zoon van een Alkmaarse koffiehandelaar. Zijn ouderlijk huis stond waar nu restaurant Roses is gevestigd aan het Fnidsen in d'Oude Stad Alkmaar.


In 1955 emigreerde Peet naar de Verenigde Staten. De belangrijkste reden dat Peet Nederland achter zich liet, was de moeilijke relatie met zijn vader over de opvolging van het familiebedrijf. ''De oudere generatie in Alkmaar kent het koffiebedrijf van de familie Peet meestal nog wel.'' Peet kwam in San Francisco terecht. Hij begon zijn eerste Peet's Coffee & Tea vlakbij de universiteit van Berkeley. ''Het café van Peet was de place to be. Koffie was in die tijd een smaakloos poeder uit blik, maar hij maakte er echt iets speciaals van.' 


Dark roast koffie

De Alkmaarder had een bijzonder goede smaak. Hij maakte gebruik van een donkere branding, wat zorgde voor een totaal andere smaakbeleving dan mensen gewend waren. ''Mensen die de koffie proefden waren geschokt, maar na een paar keer proberen wilden ze niks anders. Hij nam de mensen mee, vertelde over de smaak en over de herkomst van de koffie.'' Zo werd de kiem gelegd van de koffiebeleving die wij vandaag de dag kennen.


Starbucks

De oprichters van Starbucks hebben bij Alfred Peet de kneepjes van het vak geleerd. Het viel de oprichters dat kwaliteit boven alles ging bij Peet. ''Ook de manier waarop hij de koffie brandde heeft Starbucks gekopieerd.'' De Nederlander is cruciaal geweest bij de oprichting van Starbucks als wereldwijd imperium dat we kennen van nu.


Het inspirerende verhaal over Alfred Peet is vastgelegd door Jasper Houtman in het boek 'De man die de wereld koffie leerde drinken'.

.

Laat een reactie achter

Archief

Recente Post

Recent Post
Dec 06, 2021

Welke soorten...

Recent Post
Oct 18, 2021

Waarom koffie...

Recent Post
Oct 01, 2021

Zo maak je Zw...

Recent Post
Sep 23, 2021

Hoe wordt kof...

Recent Post
Sep 10, 2021

Wat is een Ba...