Hoe is de koffiecultuur in Zweden?

  • Apr 05, 2021
  • Door Jolein van
  • 1 Opmerking

Scandinavië koploper koffiedrinken

Wist je dat in Scandinavië meer koffie wordt gedronken dan in de rest van de wereld? In Zweden alleen al 7.8 kilo koffie per hoofd van de bevolking. In vergelijking wij drinken in Nederland 8.3 kilo koffie per hoofd van de bevolking.


Koffie maakt dus een groot deel uit van het dagelijks leven. Zo is er in Zweden een vast koffiemoment ook wel Fika genoemd. Samen met collega’s, familie of vrienden wordt dan ruimte geboden om even met koffie samen te komen. Een Fika moment wordt dan aangevuld met koekjes en cakejes. Het is dus duidelijk dat koffie, naast gemak, vooral gezien wordt als een sociaal moment. De Scandinaviërs geloven dat koffiepauzes ervoor zorgen dat jij efficiënter wordt in je werk. In sommige delen van Scandinavië geloven zij hier zelfs zo sterk in, dat bijvoorbeeld veel Zweedse bedrijven hun werknemers verplichten om deze pauzes te houden.


Espressobars

Onmisbaar in het straatbeeld van Zweden zijn de vele espressobars die je overal tegenkomt en er valt genoeg te ontdekken op het gebied van koffie, vooral op het gebied van Filter koffie. Waar bij ons Filter koffie langzaam meer bekendheid begint te krijgen, is dat in Zweden al jaren net zo populair als onder andere espresso’s, cappuccino’s en latte’s. Op zich valt dit ook wel te verklaren. Het land is behoorlijk groot en de afstanden van plek A naar B zijn dan ook lang. Om de rit te overbruggen zal men in Zweden meer behoefte hebben aan grote volumes. Dat kan niet met een espresso of zoals wij dat kennen een lungo, dat is al op voordat je nog maar halverwege bent. Met filter koffie kan je nou eenmaal een groter volume koffie maken en doe je er langer mee. Dit maakt een lange rit wel zo comfortabel.


Zuid Europese invloeden

Invloeden vanuit de zuid-Europese koffiecultuur hebben eraan bijgedragen dat, vandaag de dag, je in Scandinavische koffiegelegenheden alle ‘bekende’ koffie specialiteiten tegen zult komen. Van cappuccino tot latte macchiato en van espresso tot cortado. Ondanks dat blijft, in de Scandinavische koffiecultuur, zeker ook de ‘goeie ouwe standaard filterkoffie’ nog steeds zeer geliefd. Naast het drinken van de bekende klassiekers staat Zweden bekend om zijn kokkaffe - gekookte koffie - en is (opvallend) het gebruik van een French Press in Zweden erg populair

Filter koffie is dan niet alleen makkelijker te verkrijgen in Zweden dan bij ons, je hebt daarnaast ook veel meer keuzes. Koffie is toch koffie zou je denken. Dat klopt, maar in Zweden is naast volume ook de smaak erg belangrijk en de koffie daar is dan ook speciaal gebrand om goede filter of espresso koffie mee te maken.


Cafeïnevrije koffie

Cafeïnevrije koffie is niet erg populair binnen de Scandinavische koffie cultuur. Volgens Scandinavische barista’s, is de vraag naar cafeïnevrije koffie zelfs zo laag, dat een hoop koffie gelegenheden ervoor gekozen hebben om het niet (meer) op de kaart zetten.

Scandinaviërs houden dus wel van een beetje cafeïne. Doordat een kopje koffie in Scandinavië daarnaast ook meestal iets sterker is, kan het drinken van een kopje Scandinavische koffie een Cafeïnevrije koffiedrinker slapeloze nachten bezorgen.


Bestel en creëer en je eigen Fika moment met vrienden of familie. We hebben een mooi assortiment koffiebonen volgens Zweeds recept gebrand:

1 Opmerking

An

Ik ben heel benieuwd of de Fika premium coffee echt anders smaakt.
Groetjes, Anita

Door Anita

May 27, 2021

Laat een reactie achter

Archief

Recente Post

Recent Post
Dec 06, 2021

Welke soorten...

Recent Post
Oct 18, 2021

Waarom koffie...

Recent Post
Oct 01, 2021

Zo maak je Zw...

Recent Post
Sep 23, 2021

Hoe wordt kof...

Recent Post
Sep 10, 2021

Wat is een Ba...