Koffie certificaten. De verschillen

  • Aug 09, 2021
  • Door Jolein van
  • 0 Opmerking

Gecertificeerde koffie. Wat zijn de verschillen?

Het aanbod van gecertificeerde koffie neemt steeds meer toe. Maar als consument is het soms lastig om het verschil tussen de keurmerken te overzien. Elk keurmerk doet immers wel iets goed, denk je. In deze blog zetten wij graag de verschillende keurmerken op een rijtje voor u.

Fairtrade_koffie Fairtrade koffie

Fairtrade is wellicht het meest bekende keurmerk in Nederland. Niet alleen is het terug te vinden op koffie, maar op tal van voedingsproducten maar ook kleding. In het geval van Fairtrade koffie, ligt de focus op met name de kleinere koffieboeren die zich via een coöperatie verenigd hebben. Door zich aan te sluiten bij de Fairtrade organisatie, zijn zij verzekerd van een minimum verkoopprijs van hun koffie. Daarbovenop ontvangen zij nog een premie welke de coöperatie naar eigen inzicht mag gebruiken. Het Fairtrade keurmerk is inmiddels te vinden op ruim 27.000 producten afkomstig uit ontwikkelingslanden.

Biologische_koffie Biologische koffie

Het keurmerk voor Biologische koffie (beter bekend als EKO) heeft betrekking op de wijzen van telen en verwerken van producten. Het keurmerk garandeert onder andere dat er geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. De gehele keten van boer tot aan verkoop dient voorzien te zijn van een biologisch certificaat om te garanderen dat het product ‘onderweg’ niet alsnog een behandeling ondergaat waardoor het product niet meer als biologisch kan worden aangemerkt.

Rainforest Alliance koffie Rainforest Alliance koffie

Dit keurmerk is opgestart in 1986 ter bescherming van het regenwoud, maar heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een belangrijke speler in de koffiemarkt. In tegenstelling tot het Fairtrade keurmerk richt Rainforest Alliance zich niet op coöperaties met kleine koffieboeren, maar op de middelgrote tot grote plantages. De vereisten om toe te treden zijn relatief mild, maar de plantage moet zich hierbij wel committeren aan verdere verduurzaming in de daaropvolgende jaren. Rainforest Alliance richt zich op ruim 100 aspecten waaronder het behoud van biodiversiteit, verbetering levensonderhoud, behoud van natuurlijke hulpbronnen en nog veel meer. Rainforest Alliance is onlangs gefuseerd met UTZ-Certified. Door de krachten te bundelen willen de twee keurmerken zo nog meer impact realiseren.

UTZ Gecertificeerde koffie UTZ Certificaat

UTZ Certified logoUTZ Certified is een keurmerk voor koffie-, thee- cacaoproducten en is opgericht in 2002 door Ahold. Het keurmerk richt zich op duurzame landbouw met diverse sociale, economische en milieu criteria. Hierbij spelen traceerbaarheid van de producten, transparantie in de keten en professionalisering van de boeren en plantages een belangrijke rol. Zoals vermeld, is UTZ in 2019 samen gegaan met Rainforest Alliance.

Direct Trade koffie Direct Trade koffie

Direct trade is geen keurmerk, maar een manier van inkopen. Bij direct trade koopt de koffiebrander haar koffiebonen direct in bij de koffieboer of coöperatie, zonder tussenkomst van een handelaar of andere grote organisatie. Hoewel deze werkwijze geen duurzaamheid controleert en garandeert, geeft het de koffiebrander wel meer inzicht in de koffieketen. Van de omstandigheden waarin koffiebonen worden geproduceerd tot de prijs die producenten voor hun producten krijgen betaald. Door het aantal schakels in de keten te beperken, blijft er vaak een goede prijs voor de koffieboeren over.

Voor een overzicht van onze duurzame koffie, klik hier

Laat een reactie achter

Archief

Recente Post

Recent Post
Dec 06, 2021

Welke soorten...

Recent Post
Oct 18, 2021

Waarom koffie...

Recent Post
Oct 01, 2021

Zo maak je Zw...

Recent Post
Sep 23, 2021

Hoe wordt kof...

Recent Post
Sep 10, 2021

Wat is een Ba...