Wat is Fika?

  • Aug 26, 2021
  • Door Jolein van
  • 0 Opmerking

Fika, wat is nou eigenlijk?

Je hoort de term ‘fika’ steeds vaker. Het is een term afkomstig uit Zweden, maar het meer dan alleen een term. Ook buiten Zweden lijkt het begrip razendsnel aan populariteit te winnen. Het is dan ook een erg leuke bezigheid! Het is één van de eerste dingen die we doen als we in Zweden zijn en het is ook één van de gewoontes die ik snel mis als ik terug thuis ben. Zweden houden van koffie. Ze hebben hun koffiepauze dan ook tot een ware kunst en een onmisbare traditie verheven.


Koffie maakt dus een groot deel uit van het dagelijks leven. Zo is er in Zweden een vast koffiemoment ook wel fika genoemd. Samen met collega’s, familie of vrienden wordt dan ruimte geboden om even met koffie samen te komen. Een fika moment wordt dan aangevuld met koekjes en cakejes. Het is dus duidelijk dat koffie, naast gemak, vooral gezien wordt als een sociaal moment. De Scandinaviërs geloven dat koffiepauzes ervoor zorgen dat jij efficiënter wordt in je werk. In sommige delen van Scandinavië geloven zij hier zelfs zo sterk in, dat bijvoorbeeld veel Zweedse bedrijven hun werknemers verplichten om deze pauzes te houden.


Het fika moment.

In de traditionele zin is fika meer dan een koffiemoment. Het is tijd maken om bij te praten met vrienden, familie en zelfs collega’s. Een fika moment kan in dat geval ook niet zonder iets lekkers bij de koffie en in Zweden is dat bijvoorbeeld een ‘kannelbulle’, ook wel kaneelbroodje met kardemom. Een fika moment wordt overal gehouden, in het café en parken maar ook op kantoor en thuis en ook op elk moment van de dag. En soms wel vaker dan één keer op een dag!


Fika ‘state of mind’.

Behalve dat het wordt gebruikt om een koffiepauze en een ritueel te beschrijven, kan fika ook worden gedefinieerd als een concept - onder andere het idee om even rustig aan te doen en de tijd te nemen om de koffie voor je te waarderen. De fika "state of mind" moedigt je ook aan om de tijd te nemen om te stoppen met wat je aan het doen bent en de mensen om je heen te waarderen terwijl je de pauze neemt. In de kern is fika zowel een koffie als een sociale pauze. Deze twee eigenschappen gaan hand in hand, en de een kan niet zonder de ander – dit is wat fika uniek maakt.


Fika recepten.

Zoals gezegd kan een fika bijna niet zonder iets zoets. Op internet zijn vele recepten te vinden voor het maken van o.a. je eigen Zweedse kaneelbroodje. Onze favoriet staat op het blog van Laura’s Bakery. Eenvoudig te maken, maar oooh zooo lekker! Kijk hier voor het recept.


Bestel en creëer en je eigen fika moment met vrienden of familie. We hebben een mooi assortiment Fika. koffiebonen volgens Zweeds recept gebrand: Weet je nog niet welke koffie je voorkeur heeft? Probeer dan het Fika Premium Coffee koffiebonen proefpakket.

Laat een reactie achter

Archief

Recente Post

Recent Post
Dec 06, 2021

Welke soorten...

Recent Post
Oct 18, 2021

Waarom koffie...

Recent Post
Oct 01, 2021

Zo maak je Zw...

Recent Post
Sep 23, 2021

Hoe wordt kof...

Recent Post
Sep 10, 2021

Wat is een Ba...