Italiaanse koffie. Wat is dat eigenlijk?

  • Apr 05, 2021
  • Door Jurgen Ratelband
  • 0 Opmerking

Italiaanse koffie

Italië heeft ervoor gezorgd dat wij koffie en de bereidingswijze om de ultieme smaak en aroma uit de koffieboon te krijgen ervaren zoals wij nu doen. Italianen gingen zelf de koffie branden zoals zij vonden en zoals dat moest smaken, maar er waren naast goede branders ook goede espressomachines voor nodig. Het bracht ons dus niet alleen smaakvolle koffie, maar ook de zetmethodes om de perfecte Italiaanse kop koffie te maken.


Espresso

De espresso is in Italië erg sterk in smaak door een donker brandprofiel van de koffiebonen en toevoeging van extra robusta koffiebonen. Robusta geeft de Italiaanse koffie meer kracht en cafeïne. Het is ook heel normaal suiker toe te voegen aan een espresso om zo de bittere smaak te onderdrukken.


De bakermat van koffie

Als we de bakermat van het ontstaan van de koffiecultuur in Italië willen bekijken, moeten we terug naar de 16e -eeuws Venetië. Ze handelde daar toen al in koffie en opende als eerste een espressobar in de 17e eeuw. In de 18de eeuw volgde de cappuccino en begon er meer geëxperimenteerd te worden met smaken en zetmethoden.


Koffie is heilig

In Italië is koffie geheel verweven met hun manier van leven, je kan het heilig noemen. Echter wordt iets pas heilig als het Vaticaan er een zegen aangeeft en zo gaat het verhaal dat Paus Clemens VIII na het drinken van koffie zei “deze drank is zo lekker dat het een schande zou zijn om alleen ongelovigen dit te laten drinken”. Het gebruik van koffie nam daarna steeds meer toe in populariteit en kregen meer Italianen toegang tot het drankje. Het begon in straten steeds meer naar gebrande koffie te ruiken en overal kon je een kop koffie krijgen. Koffie werd toen ook gezien als verbindmiddel. Niet alleen politici namen belangrijke beslissingen onder genot van koffie, het werd ook een moment van samenkomen. Dagelijkse gesprekken kwamen op gang en mensen groeide daarmee dichter naar elkaar toe.


Opkomst espressomachines

De uitvinding van espressomachines of de komst van het Mockapotje, voorvloeiend uit de Italiaanse koffiecultuur, heeft het voor ons een stuk makkelijker gemaakt een eigen cultuur op de bouwen door onder andere meer smaak en aroma uit de koffieboon te halen. Zowel in een espressobar als thuis genieten wij net zo van koffie als dat de Italianen doen.

Wil je de Italiaanse koffiecultuur in je eigen keuken, dan hebben wij in ons assortiment de mooiste koffies, geheel volgens Italiaans recept.

 

Laat een reactie achter

Archief

Recente Post

Recent Post
Dec 06, 2021

Welke soorten...

Recent Post
Oct 18, 2021

Waarom koffie...

Recent Post
Oct 01, 2021

Zo maak je Zw...

Recent Post
Sep 23, 2021

Hoe wordt kof...

Recent Post
Sep 10, 2021

Wat is een Ba...